Kenth
Först raggare sen Fifare

Av många bybor jag pratat med beskriver de allra flesta Kenth Sörman som "liten men tuff". Ja han är snäller också, tycker de flesta.

Att han det är en "snäller pöjk" vi talar om framgår inte minst av att han på 615 matcher för FIF aldrig drog på sig en enda utvisning. Det blev bara en varning. Ingen ska dock tro att karln var särskilt mesig på plan för det. Där emot var han vaken nog att inse var domarna satte den så kallade gränsen. Av egen erfarenhet visste jag att Kenth testade domarna för att se hur långt han kunde gå. Av detta har säkert många av dagens spelare en del att lära.

Kenth var minst sagt ettrig. Gav sig aldrig. Motståndarna visste att han hela tiden låg i ryggen på dom. Över hela planen. När domaren blåste frispark mot honom slog han ut med armarna och såg totalt ovetande ut. Vad då frispark? Varför det? Han hade ju inte gjort nå´t fel.

– Visst var han en riktig filur. Men det gällde ju att kämpa för laget.

Skinnfällen
Kenth är född 1950. Bodde med sina föräldrar i Skinnfällen där man hade en bondgård. Gick i Spethults skola, som så många andra fagersannakändisar. Där efter blev det skolan i Måsebo och högstadiet i Karlsborg. Gymnastiktimmarna de första skolåren ägnades åt att plocka (palla) äpplen i magisterns trädgård i Spethult.

Några år sedan hans pappa gått bort flyttade familjen till Fagersanna och Solvik. Det var 1968. Kenth bodde kvar och hjälpte sin mor. Först i slutet av 1990-talet drog han in till Tibro.

Först raggare se´n fotboll.
– Rent fotbollsmässigt började jag spela fotboll 1966. Sedan höll jag upp några år. Det var roligare att hänga med gänget i "stora bilar", d v s raggarbilar. Självklart.

Men 1970 fick jag lust att spela fotboll igen. Och jag har faktiskt spelat 615 matcher för Fagersanna IF. Bara Anders "Noloset" har gjort fler. Men Mats Hasselqvist passerar mig förmodligen snart, säger Kent.

615 matcher för FIF sätter naturligtvis sina spår. Många minnen. Matcher och träningar i ur och skur. Många ledare med olika åsikter och synpunkter. Kenth minns rent spontant hur man skojade med Rune Broo, lagledare under Kenths tid som A-lagsspelare.

– Vid ett tillfälle sa Rolf Svensson till Rune att han inför matchen mot Torsö borta måste vara minst en timma före avspark vid färjan, för att hinna till matchen. Rune trodde förstås på Svensson och gasade på för allt vad tygen höll. Vad han inte visste var att färjan till Torsö gick varje timma...

Kommer direkt
Kenth Sörman släpper aldrig sitt FIF trots att han flyttat in till Tibro. Han finns alltid med på "ett hörn". I dag är han med i styrelsen, han är med i sektionen för Fagervi, han är en dom som klipper fotbollsplanerna m m. Och han missar förstås inte en enda match.

Sedan 1966 är han möbelsnickare och jobbar numera på Tibro Möbelsnickeri.

En sak är helt klar; skulle Stefan eller någon annan i styrelsen slå en signal till Kenth mitt i natten och be om hjälp för FIF, ja då kommer Kenth på direkten. Tala om trotjänare.

/Rolf "Rållo"Ahlrik