Jag har sett framtiden......

Barnen är Framtiden.Den Framtid vi har i Fagersanna ser garanterat bra ut.

I måndags den 10 februari besökte jag FIF:s Barngympa där Helene (Lindblad) och Katarina (Aling) ledde lek/gympa med 24 barn. Det var en härlig upplevelse. 24 barn i åldrar 14 mån – 6 år (+ Adam Rosenbrink, 2 mån, som mest var "åskådare" när storasyster Julia, 3 år, höll igång).

Helene och Katarina styrde övningarna och hade god hjälp av 10 mammor och 8 pappor. Uppläggningen var fint genomtänkt med lugna moment blandat med spring, balansövningar, sånger/ramsor, rörelser i ring där alla var med i ringen.

När barnen anlände fanns det mycket "spring i benen" och efter drygt 5 minuters "rasa runt" var det dags för samling. Ledarna ordnade till en jättering med alla 40 deltagarna – det blev en stor ring.

Alla barnen- även de minsta- var helskärpta när ledarna instruerade till små rörelser med händer och fötter, vicka med tårna, gemensamt sjunga små ramsor och rim mm

Detta var en övning för finmotorik och uppmärksamhet som varade i ca 10 min.

Nästa del – Rörelse och koncentration.

Samling vid ena kortsidan av gympasalen och vänta på signal. Först då fick barnen springa iväg till andra kortväggen där alla skulle stanna. Efter ny signal skulle barnen springa ca 10 meter och stanna på en markerad linje. Inga problem. Även de små, 2 åringar, kunde följa instruktionerna – dom följde exakt vad de "stora" 5-6 åringarna gjorde.

Sedan byggde ledare och föräldrar om hela salen till en spännande äventyrsbana (för stora rörelser, grovmotorik, spring/klättra.) Plintar, bommar, sviktbrädor, linor blev hinder, höga "berg" att ramla ner ifrån, "lianer" att hänga i, bommar och bänkar att balansera på. Bänkar med en ända mot ribbstolarna blev rutschkanor osv. Full fart! Någon ramlade och slog sig lite grann, då var det bra att mamma/pappa fanns för ca 1 minuts tröst. Sen var det full fart igen.

Efter denna del om 20-25 min började nedvarvning.
Samling i ring, några små ramsor och sist: Hej då-ramsan.

För undertecknad, äldre man och relativt nyinflyttad var Barngympan en ny och mycket positiv upplevelse. Barngympan har funnits nästan 30 år och startades av föräldrar med småbarn. Föräldrar som ville träffa andra småbarnsföräldrar och göra något som stimulerade barnen. En av startarna var Anna Arvelin. Lokalen var nuvarande biblioteket i Ransbo. Verksamheten har fortsatt genom åren. Pigga aktiva personer, hittills mammor, har varit ledare och tagit ansvar så att verksamheten har kunnat hålla igång.

Nuvarande ledare Helene har varit ledare i 9 år och Katarina i 5 år. Strongt!
Det viktiga arbete som nuvarande och tidigare Barngympaledare gjort är berömvärt.

I dag har vi massor av vetenskapliga avhandlingar som visar hur viktig rörelse/lek är för tex barns benstomme så att framtida skeletturkalkning motverkas och att även små barn mår bra av social träning = träffa nya personer i små doser och med grundtryggheten (föräldrar) närvarande.

Inte vet jag om de som körde igång Barngympan i Fagersanna hade läst några vetenskapliga avhandlingar om barns rörelsebehov och behov av social träning.
Tänk vad kloka initiativrika föräldrar kommer på alldeles själva. Vanlig klokhet räcker långt!.

Detta var några av alla de tankar jag fick efter besöket på Barngympan måndag den 10 febr 2003.

Text: P-E Sjölin
Foto: "Postis"

 

 

Med så glada ledare får vi glada barn Katarina Aling och Helene Lindblad


Här slänger sig Emil utför stupet, Linnea och Axel väntar på sin tur


Linnea, August och Alice försöker ta sig igenom ringarna, bakom kommer enligt uppgift, Kajsa, Oliver och Tanja


Julia och Nora är klara med sin övning


Isabelle tyckte det var roligast att gunga i ringarna