Åke fick offra sig som vinterbadare

En av FIF:s verkliga veteraner är Åke Andersson 87. Förmodligen är han den yngste A-lagsdebutanten genom tiderna.

- Jag var bara 14-15 år när legendaren Olle Lundberg frågade om jag ville vara med mot Karlsborg borta. Klart jag ville det. Jag brann ju för fotboll och har gjort det hela mitt liv. Fotboll och bandy, berättar han.

A-lagsdebuten blev ett minne för livet. Inte enbart för han bara var en liten fotbollstokig grabb borta från Ransberg som fick spela mot och med de stora starka grabbarna. Nej Åke var minsann ingen "bluger" debutant som var med som utfyllnad som man hade kastat in på ena kanten. Åke spelade inner och var mycket med i spelet.

Vi slog vår ärkefiende Karlsborg med 3–2 och jag gjorde alla våra tre mål! Visst minns man sånt, skrattar 87-åringen, som för övrigt aldrig spelat i ett B-lag.

Så fort jag hörde att det var matcher på gång skulle jag trampa iväg dit. Fick jag inte vara med blev jag väldigt besviken.

Betydligt blygare inbillar jag mig att han är nu på ålderns höst. Men kanske är han som de flesta västgötar. Skryter inte utan säger som det är...

Fagersanna IF:s bandylag på 40-talet

Stående fr. vä. Åke Andersson, Arne Andersson, Stig Lundkvister, Tore Gripenhag, Uno Åberg, Karl-Gustav Pettersson, Stig Lundberg
Främre raden: Olle Norberg, Helge "Biston" Carlsson och Evert Hasselqvist.

Slutade för tidigt
Åke gick 6 år i Ransbergs folkskola. Barndomshemmet låg i Sjöbolet. Som så många andra unga gossar på den tiden åkte han in i lumpen när kriget började. Hamnade vid Kustartilleriet innan det bar iväg vidare ut i livet. Karlsborg, Fröstorp, Tidan m fl. Närliggande orter.

- Efter lumpen var det dock slut med spelandet. Det var svårt att kombinera när man gjorde militärtjänsten långt hemifrån. Under min alltför korta fotbollskarriär var det aldrig tal om att träna. I dag tränar man ju hårt långt ned i seriesystemet. Vi träffades ibland och kickade boll bara.

Av många kompisar i fotbollslaget nämner han bl.a. andra Evert Hasselqvist, Börje Carlsson, Bengt Birgersson, Stig Lundberg, Knut Säll, Josef Axelsson, Börje Nilsson, Herbert Isaksson och Helge "Biston" Karlsson från 1943 års A-lag.

Minnet är det ingen större fara med, skrattar Åke Andersson. "Biston" var jäkligt bra. Vi träffas förresten fortfarande och samtalsämnen brukar sällan saknas. Börje Nilsson, centerhalven var också duktig. För att inte tala om vänsteryttern Stig Lundberg. Han var av allsvensk klass helt enkelt på tidigt 40-tal.

Vinterbadade
Vintertid var det bandy som gällde. Vi åkte skridskor varje dag, bodde bildligt talat på isen. Men jag var aldrig särskilt duktig på skridskorna. Jag var ganska kortväxt faktiskt. Men när jag väl fick bollen vägrade jag släppa ifrån mig den. Och jag hade bra klubbföring. Att jag åkte skridskor mindre bra var skridskornas fel. Antingen var dom för stora eller också för små. Dåtidens järnskridskor med läderremmar var ju inte jämförbara med dagens toppmoderna bandyrör. Dessutom fick vi ju betala våra skridskor själva. Vi var inte så bortskämda på den tiden, minns Åke.

Naturligtvis inträffade ett och annat missöde när det spelades på sjöisarna. Särskilt gott om bandybollar hade man inte. Därför gällde det att hålla reda på alla förlupna lacknystan.
- Eftersom jag vägde minst av alla i laget skickade de stora grabbarna iväg mig för att hämta bollar som rann iväg över isen bortigenom. Givetvis blev det ett och annat vinterbad. Man måste ju offra sig för laget.

Tänka sig, vilka kompisar. Skicka ut den allra minste långt bort på isen.

Åke Andersson ler vid sina minnen.

- Den tiden med Fagersanna IF gick alldeles för fort. Vi hade ju så jädrans roligt. Jättefint kamratskap och enkla medel. Den tiden kommer aldrig åter. Men vi har ju våra minnen som ingen kan ta ifrån oss, säger Åke Andersson.

Åke har sparat sina gamla bandyskridskor
Foto: "Postis"


Och en sak ska ni ha klart för er, ni som spelar fotboll i dag;

Gnäll inte på domaren. Det gjorde man aldrig förr.

Att protestera mot domaren var fullkomligt otänkbart. Domaren var en överste på plan. Man sa inte ens du till honom, säger Åke avslutningsvis innan han slår på TV:n, för att titta på en tipsmatch..

Rolf "Rållo"