Mattias kommentarer till spelåret 2002

Vi lyckades så när att nå vår målsättning med säsongen.

B-laget gjorde sitt och vann sin serie efter övertygande spel. Avslutningen var grym med 10 raka segrar. Äntligen fick vi spöa "gubbarna" i Ulvåker C. Hemmamatchen mot just Ulvåker vanns med osannolika 8-6, efter 5-1 i paus. Övriga matcher man minns är överkörningen i Fågelås (6-1) samt sista matchen mot formlaget Töreboda, där vi var fullständigt överlägsna och endast släppte till två lösa skott på mål under hela matchen mot vikarierande keepern Christoffer Edman.

Överlag var det väldigt kul att följa B-laget under året. Många med mig gladdes över vårt segertåg i serien och det fina spel vi presterade. Bästa målspottare i B-laget blev Edmond Shala på 9 mål tätt följd av Anders "Nolos" Johansson på 8 mål och Fredrik Larsson på 6 mål. Enda spelaren som spelade samtliga B-matcher i år var Per "Väring" Eriksson. Kapten i B-laget var mittbacksklippan Jocke Pettersson.

A-laget var grymt nära att nå målet, att komma på övre halvan. Hade vi lyckats göra ett mål till på alla våra chanser i sista matchen mot Skara hade vi blivit 6:a. Nu kom vi 8:a istället, vilket dock är den bästa placeringen någonsin i FIF:s historia. Något att vara stolta över.

Vi fick en bra start på seriespelet med 6 vinster på våra första 9 matcher. Efter segrar mot Töreboda, Ekedalen, Tibro, Valtorp, MBK och FFK smög vi med som 3:a strax efter tätlagen. Segrarna mot Tibro och FFK var kanske de bästa på hela säsongen. I dessa matcher förlorade vi knappt en närkamp samtidigt som vi spelade ett kvickt och varierat anfallsspel. Även 2-0 matchen mot MBK, där Magnus Lagerin kom in och avgjorde, var kul att se. Efter endast en poäng (0-0 mot SAIK på Södermalm) på de tre sista vårmatcherna gick vi på semester som 5:a.

Höstsäsongen inleddes med en högst medioker match hemma mot Töreboda (förlust med 2-0). Efter denna klena match spelade vi upp oss och vann två av de tre kommande matcherna. Vi slog både Ekedalen (4-3) och Tibro AIK (2-1) för andra gången under året. Sedan följde en tung period med 4 raka förluster och hastigt och mindre lustigt var vi indragna i den jämna bottenstriden. Lagets självförtroende blev rejält sargat efter Micke K:s långa avstängning och det var först i näst sista omgången mot SAIK som vi spelade på "normal" nivå igen.

Efter en stark laginsats slog vi AIK med 1-0 (mål av Martin Strandell redan i den 5:e minuten). I och med vinsten säkrades också kontraktet. Stor matchvinnare för vår del blev Henrik "Nollan" Geijerwall som spikade igen kassen på gammalt Tommy Söderström-manér. Avslutningsmatchen mot Skara var sedan riktigt bra och med lite mer skärpa i avslutningarna hade vi vunnit den matchen med klara siffror.

Bästa målskytt i serien blev notoriske målskytten (och passningsläggaren) Marko Nurkkala på 8 mål. Runner-ups var tränaren på 5 mål och Edmond Shala på 4 mål. Enda spelaren i A-laget som var med i alla matcher var Marko. Kapten i A-laget var Daniel Eriksson (och Marko Nurkkala/Martin Apell).

 

Året började annars med att vi kunde räkna in inte mindre än 7 nyförvärv. Rutinerade Jonas Ottosson från Floby, ettrige Martin Bustad från Tymer, vindsnabbe Andréas Johansson och ständigt leende Per Eriksson från Väring, måljägaren Edmond Shala från TAIK, yxmannen Fredrik Larsson från Hörnebo samt gamle FIF-aren Joakim Pettersson från Borås (?).

Första anhalten efter att säsongen dragit igång var Möbelcupen (första helgen i December). Efter ett aggressivt och vägvinnande spel, där vi slog ut både Trix och Tibro AIK, förlorade vi snöpligt i kvartsfinalen mot IFK Hjo med 1-0.

Januari och februari tillbringade vi sedan i skyttehallen/sporthallen samt i Ulvahallen innan vi gick på grus i mars. I april kom vi äntligen ut på gräset (på nya "teknikplanen" ovanför A-planen).

Under mars och april spelade vi 12 träningsmatcher (A+B) och vann 6 och förlorade 2, vilket var ett fullt godkänt facit. Från slutet av april till sista träningen i oktober höll vi sedan till på Fagervis A- och B-plan. Totalt tränade vi 74 ggr.

Bäst var nyförvärven Jonas Ottosson (71), Martin Bustad (68) och Andréas Johansson (64).Totalt var vi 46 st. som var med och tränade vid något tillfälle under säsongen, vilket måste vara nytt rekord.

Anekdoter
Några anekdoter från säsongen som gått som ploppar upp i huvudet;
-"Air Valtorps" grymma spänst i basketmatchen i Ransberg.
-De pigga benen vi hade efter träningspasset i vintras med lite för mycket änglahopp.
-Örjan Sjölanders tidiga slut på säsongen (föråt sig på ostbågar).
-Jocke G:s tjocka vinterhandskar vid Boule-mästerskapet samt vurpa på Jörgen W:s cykel i somras.
-Tränarduons (+AJ´s) utklassning i friidrottsovalen i Tibro i somras.
-Bustads fullständigt furiösa aplöpning och Rydboms rappa skottkärrelöpning på stranden vid Örlen.
-Sportchefen Lunds kommentar efter Micke K:s utvisning mot Valtorp apropå att det inte var någon hemma-domare precis: -Nä, han är från Trollhättan.
-Taxichaufförens blick när Fredrik tog med sig yxan in i taxin på väg till Bogrens. (läs fif(l)aren nr 28/reds anmärkning)
-Pers träning på B-plan när vi andra tränade avslut på A-plan.
-Edmond som kom för sent till en B-lagsmatch trots att han frågat mig om tiden 4 gånger. Hans kommentar var: -Jag trodde att du skämtade om samlingstiden.

Avslutningsvis vill jag bara passa på att säga att vi tränare tyckt det varit ett riktigt kul år i år och att vi hoppas att vi alla tillsammans ställer upp och gör kommande säsong minst lika rolig.

Det skall bli intressant att följa B-lagets framfart i en högre serie nästa säsong samt A-lagets strävan att klättra ytterligare något/några snäpp i tabellen (Södermalm väntar även nästa år för A-laget då IFK Skövde ramlade ur). Dessutom skall det bli spännande att se vad som hänt på Fagervi med alla de förbättringsåtgärder vi föreslagit för styelsen.

Tack för säsongen
/Mattias

Alla FIF-mästare 2002

Inkast: Jerry Mohlin Tipslöpning: Martin Apell Snoffs-KM: Jonas Ottosson Boule: Andréas Sjölander, Anders "Nolos" Johansson 100 meter: Andréas Johansson 400 meter häck: Mattias Sjölander Höjdhopp: Mikael "Hörnebo" Andersson Längdhopp: Mattias Sjölander Tresteg: Mattias Sjölander Spjut: Mikael "Sluggo" Ludvigsson Kula: Patrik Sjölander Kast med liten boll: Mikael Karlsson Frågesport: Jonas Ottosson