Ingvar Aronsson
"sitter sällan stilla"

En gång Fagersanna - alltid Fagersanna. Så har det varit för många och så blev det för Ingvar Aronsson i Björkhult.

- Jag är faktiskt född mitt i byn, mitt i Fagersanna. Att jag skulle flytta hem hit till Fagersanna var ganska självklart. Fädernegården i Björkhult, i denna obeskrivligt vackra trakt, är det bästa man kan tänka sig, särskilt på ålderns höst, säger Ingvar.

Sedan barnsben har han varit intresserad av idrott och motion. Som junior och senior spelade han fotboll i Fagersanna på 1950-talet.

Snabb ytter

- Jag var väl ingen större stjärna precis, men eftersom jag var ganska snabb fick jag spela vänsterytter. Sällan gick yttrarna då längre bak än till mittlinjen. Vi fick lägga alla hörnor, kasta de flesta inkasten o dyl ute på kanterna, minns han.

Ingvar Aronsson, född 1935, har en karriär som lärare och rektor i Skövde bakom sig. Under utbildningstiden i Karlstad var han friidrottare för anrika IF Göta i Karlstad. Hans specialgrenar var tresteg och höjdhopp.

13,56 m i tresteg

När jag klämmer honom på pulsen märker jag snart att det är tämligen blygsam f.d. rektor jag har framför mig. Jag minns ju som f.d. skövdebo att Ingvar faktiskt var en riktigt duktig friidrottare. 1,83 i höjd och 13,56 i tresteg skämdes minsann inte för sig i början av det glada 60-talet. Ja, han var till och med en av de bästa i Västergötland när han var som bäst.

- Numera håller jag mig i form genom att springa några gånger i veckan. 5 - 10 km varje gång. Jag skulle må dåligt om jag inte sprang på sommaren och åkte skidor på vintern, medger han.
25 Vasalopp har han avverkat. Förutom en rad klassiska långlopp utomlands.

- Men något mer Vasalopp lär det inte bli. Det får räcka med 25 turer mellan Sälen och Mora, tycker Ingvar
.
Ingvar och sambon Lubov Pospeshina går i mål samtidigt i Stockholm Maraton 1993.

Vältränat gäng

Som den trogne FIF:are han är missar han förstås inte gärna en hemmamatch på Fagervi. Men hur är det med grabbarnas kondition? Dom spelar ju trots allt i div.IV. Skulle inte Ingvar vilja ta med gänget ut på en extra runda i skogen?

- Nej, jag tycker dom ser vältränade ut. Konditionsträningen verkar dom ha skött bra, tycker han. Sug i er grabbar. Här är en kritisk granskare som vet vad han talar om.

Men det är klart, allt kan ju bli bättre...

Om FIF:s verksamhet som sådan har han enbart positivt att säga.

- Fagersanna IF gör ett kanonjobb, alltifrån knattar till seniorer. Bredden är det heller inget fel på. Och div. IV är nog den nivå man ska ligga på. Det är bra nog. Dessutom har vi ju inte bara fotboll utan även motion, påpekar Ingvar och erinrar om den pånyttfödda motionsverksamheten.

- Fagersannatriaden som började med cykelpromenad fortsätter med gymnastik och Gå-Lunka - Löp senare i sommar. Detta är absolout ingen tävling. Alla kan vara med. Huvudsaken är att man rör på sig och att man har roligt, poängterar han.

Stillasittande

Till sist erkänner han sin besvikelse och oro över att timmarna för fysisk fostran i skolan blivit färre med åren.

- Eleverna får sällan svettas numera. Konditionen blir sämre och därmed påverkas även deras resultat i skolan. Dom orkar mindre, sitter stilla för mycket. Och det är absolut inte någon bra utveckling, tycker Ingvar Aronsson avslutningsvis.

Rolf "Rållo" Ahlrik