STURE "KLIPPAN" HASSELQVIST
Vad vore en idrottsförening förutan dessa entusiaster som ställer upp i ur och skur? Som offrar tid och kraft åt den lilla klubben ute på landsbygden. En av dem som genom åren med friskt humör och glatt hjärta lagt ned oräkneliga timmar på vårt Fagersanna IF är definitivt Sture Hasselqvist 55.


Mitt hjärta har alltid klappat för FIF. Redan som 14-åring år 1960 började jag jobba i Idrottsplatskommittén och i den finns jag med än i dag, säger han..
Det vackert belägna Fagervi, jo då, visst man höra korna råma i bakgrunden vid FIF:s hemmamatcher, är till stor del Stures förtjänst.
Fortfarande ser han till att planen kritas och att planen blir grön och välansad.

Allehanda uppdrag
1964 var det dags att välja in blott 18-årige Sture Hasselqvist i föreningens styrelse. På den tiden fanns det enbart seniorverksamhet.
Han var aldrig någon framstående fotbollspelare. Alternerade på olika platser i laget.
Även som målvakt när ingen annan vågade ta på sig tröja nr 1.
Ändå brann han för ortens idrottsförening. Så till den milda grad att han åtog sig allehanda uppdrag. Inte minst kassörskapet som han innehade till år 2 000, då det med ålderns rätt var dags att träda tillbaka.
Men fortfarande är han med i IP-kommittén. Hur och när han ska sluta med det står skrivet i stjärnorna. Knappt har kommit hem från jobbet i Tibro innan det är dags att åka upp till Fagervi för diverse sysslor.
Fortfarande har han ”hand ôm ´et” där.

Vind i seglen
Satsningen på bredd och ungdomsverksamheten i FIF har börjat ge resultat på senare år. Det är bra skjuts på Fagersanna IF, vilket är härligt att konstatera i tider då såväl små som stora föreningar har stora problem.
Lilla Fagersanna har fått vind i seglen genom trägat och uppoffrande arbete. Samtidigt är man väl medveten om att inga träd får växa till himlen.
Man ska inte förhäva sig. Inte ens om man spelar i div. I. Om man säger så…
Det fina ungdomsarbetet är till stor del Janne Ericssons förtjänst. Trots att han flyttat till Tibro (Hörnebo) släpper han inte Fagersanna, vilket vi ska vara tacksamma för.
Till skillnad från många andra kommuner på landsbygden har Fagersanna växt med många barn-familjer trots bristen på jobb.
Fagersanna är i dag en väl fungerande pendelort med en bra fungerande service - och framför allt en idrottsförening som tar sitt sociala ansvar på rätt sätt.

Tala om scenförändring!
Tiderna förändras och vi med dem. Nästa år spelar FIF i samma serie som Skövde AIK.
I tidernas begynnelse, på den tiden man kunde åka tåg från Fagersanna till Skövde (om man ville), skiljde det miltals mellan orterna.
Och föreningarna.
Skövde AIK var stort, mycket stort.
Spelade på de stora arnorna i Åtvidaberg, Göteborg, Kalmar, Degerfors m fl.
Lilla Fagersanna hade fullt upp i div. VI.
Men det var då det. I dag är det andra tider.
Det känns konstigt att Skövde AIK spelar i samma serie som oss. Det ska bli roligt. Men AIK ska inte tro att det bara är att komma hit och hämta poäng, säger Sture Hasselqvist. Så lätt är det inte.
Så talar en sann FIF:are. Och för min egen del säger jag bara; inget lag får något gratis på Fagervi nästa år - heller!

Rolf E. Ahlrik