Referat Seriematcher A-lag 2005

FIF-Fröjered  4-3  (3-1)
Mål: Marko Nurkkala, Dennis Bustad, Jimmie Ingvarsson och Jacob Lindroth.
Vinst i sista seriematchen – men det kunde ha slutat illa!
Spelmässigt var vi överlägsna gästerna Fröjereds IF i säsongens sista match. 4-1 en bit in i andra halvlek, kunde varit ett par mål större till vår favör, om skärpan framför motståndarnas mål infunnit sig. I anfallsglädjen och önskan att göra fler mål, går vi i stället bort oss och tillåter Fröjered att göra två mål. Som tur var blev det inte fler mål från gästernas sida, utan vi kunde avsluta seriespelet med ännu en vinst. Skönt – och skönt att ta med sig in i framtiden.
Marko inledde målskyttet, Jimmy gjorde tvåan innan Dennis på en snygg frispark (igen) ökade på vår ledning till 3-1. Detta var också resultatet i halvtid.
4-1 gjorde Jacob en bit in i andra. Efter detta tappar vi i vår organisation,  arbetsuppgifter överlåtas åt medspelare, skärpan avtar. Ett förhållningssätt som kunde ha kostat oss segern. En ”lyx” vi i framtiden inte kommer ha råd med om vi ska gå segrande ur jämna matcher. 
Dennis förtjänar ett extra omnämnande, Marko och Erik två. Hasse Karlén många fler. Kul just med Hasse som med regelbunden träning kontinuerligt under hösten flyttat fram sina positioner och som nu på allvar ger sig in i leken om en framtida plats i startelvan.
Arbetet inför 2006 är igång. Merparten av nuvarande spelartrupp har gett klartecken till ännu en säsong vilket skapar arbetsro. Lyckas man dessutom från föreningshåll knyta till sig några spelare utifrån, ser 2006 års seniortrupp intressant ut ur flera perspektiv.
Innan match enades vi om att fortsätta vårt tränande under oktober månad  tisdagar 18.00. Dock inte nu på tisdag 4/10. Flertalet av oss har för avsikt att bege oss till Södermalm i Skövde för att bevittna Harry i Skövde AIK:s testmatch mot Degerfors. Spännande! Det gäller att du är ”ljudlig” Niklas, för vad jag hört, drar dom sig inte för att skicka folk till talpedagog eller liknande om det nu skulle behövas….. Spännande också att få ta del av Jacobs egenkomponerade hejaramsa till Harrys ära. Hör vi inte dig Harry lär du höra oss!
 
Lycka till!


Laget som bjöd på den roliga fotbollen idag: Lars-Börje Andersson (tränare), Micke Ingvarsson, Nicklas Harnesk, Martin Hermansson, Martin Hansson, Erik Bustad, Jonas Kling, Emil Klingström, Marcus Hasselqvist (lagledare), Främre raden: Michael Linder, Jimmy Ingvarsson, Jacob Lindroth, Dennis Bustad, Hasse Carlén, Marko Nurkkala, Danne Eriksson.
Mats Hasselqvist, Martin Strandell och Johan Carlsson av höstens spelare hade ledigt idag.


Jacob Lindroth, hade inte rätta flytet i avslutningarna idag, gjorde dock ett mål och vann här en nickduell.

Bild på Erik Bustad

Väring-FIF 1-1 (0-0)
Mål: Dennis Bustad

Ny poäng mot topplag!
Höstens positiva trend håller i sig. 1-1 mot ett av seriens topplag är ännu ett bevis på detta. 0-0 stod det i halvlek. Hemmalaget Väring tog ledningen en kvart in i andra. Dennis kvitterade tio minuter senare, vilket också blev slutresultatet. Hemmalagets tränare upplevde matchen i sin helhet som mindre bra. En uppfattning jag inte delar med honom. Visst saknades de riktigt heta målchanserna, men intentioner till ett eget spel och försök att komma runt på kanterna, var något som vi behärskade på ett betydligt bättre sätt än hemmalaget.  Om en segrare skulle utses utifrån ovanstående skulle det ha varit vi.
Ytterbacksspelet gladde från start. Strandells första halvlek var lysande. Hermans 90 minuter höll mycket hög klass. Sällan man kan rikta någon kritik åt Martins håll då han alltid ger allt för laget i alla situationer. I matchen mot Väring vann han minst 99% av sina ingripanden. Eller som Marko säger:
-
          det känns skönt med Herman bakom sig…..?
I Hans Carlen har Fagersanna ett framtidskapital. Hasse fick för första gången i år spela 90 minuter och klarade av uppgiften strålande. Hans är en klok spelare som alltid har en tanke med det han företar sig. Nya 90 på söndag….
Jacob var ett ständigt orosmoln för hemmalaget, Harry stundtals hörbar och Dennis gjorde mål igen. Nu är det visst bara 17 kvar……

Fagersanna IF har varit och är i ett uppåtgående. Nu återstår endast en vecka innan seriespelet säsongen 2005 är till ända. För min del kunde vi ha åkt ytterligare ett tag. Att vara tränare i Fagersanna IF med nuvarande manskap känns både stimulerande och upplyftande. Det har skrattats mycket i bilen till och från Fagersanna den sista tiden. Det är befriande att skratta!
/L-B

BK Trix-FIF  2-5 (1-2)
Mål: Marko Nurkkala 2, Dennis Bustad, Jacob Lindroth, Johan Carlsson
Ny derbyseger

Efter 2-1 i halvlek kunde vi välförtjänt vinna årets andra match mot BK Trix, med 5-2. Spelmässigt sett över 90-minuter var vi bättre än hemmalaget. Marko gjorde 1-0 snyggt framspelad av Erik. Trix kvitterade i mitten av halvleken innan Marko kunde göra sitt och Fagersannas andra mål. Denna gång stod Jimmy för förarbetet. I halvlek var överens om att vi offensivt hade genomför halvleken väl. I vårt defensiva arbete fanns det dock mer att önska. Vi efterlyste snabbare press på bollhållare och ett större ansvarstagande för den uppgift man tilldelats.
Under den andra halvan flyttade vi fram våra positioner på dessa båda punkter, vilket ledde till att hemmalaget inte orkade. Lägg där till att målen trillade in med jämna mellanrum så förstår ni att segern var odiskutabel.

Dennis ”smällde” dit 3-1, Jacob gjorde fyran innan ett av dagens födelsedagsbarn ( Johan Carlsson ) avslutade målfabrikationen. Ett mål som säkert smakade lika gott som mammas hemmagjorda tårta får man förmoda…. 

Två kamper återstår innan det är dags att summera säsongen. I matchen mot Trix var det gott att se Mikael Ingvarsson på spelhumör igen. Marko behåller formen och som dagens andra ”födelsedagsbarn” fick han förutom bra spel, även krydda sin dag med att göra två mål. Dennis var också duktig. Uppoffrande spel, bra avslut (på mål!) och så den där härlig strumprullarn som gav oss 3-1. Tjugo utlovade han innan säsongen började, två har det blivit…..

Ang ovanstående hade väl Dennis svarat på ungefär följande vis:
det återstår ju två matcher……

Undra vad Marko fick i födelsedagspresent?

Träning tisdag och torsdag nästa vecka  !!


Jimmy, Jacob och Marko efter deras snygga 2-1 mål, där Marko till slut fick rulla bollen i öppet mål.


Erik Bustad försöker erövra bollen på mittfältet

Johan Karlsson gratuleras till sitt första mål i A-lagströjan av Dennis Bustad.

FIF-Jula BK   0-2  (0-1)
Jula numret större

Inför hemmamatchen mot Jula BK hade vi skruvat upp förväntningarna en smula. Storsegern senast mot Tymer visade att vi stundtals kan spela riktigt bra fotboll. Mot Jula lyckades vi inte till fullo plocka fram tillräckligt med kunnande för att rubba gästerna. 2-0 slutade matchen efter 1-0 i halvtid. Siffror som i ärlighetens namn kunde varit större om inte Niklas i målet åter igen storspelat.

Glädjande dock är att vi fortsätter att försöka spela fotboll. I matchen mot Tymer hade vi högt bolltempo och rörlighet på alla positioner. I matchen mot Jula hade vi det bara stundtals. En bekvämlighet som man inte har råd att kosta på sig då man möter bättre motstånd. En lärdom att ta med sig in i framtiden.

Som jag skrivit tidigare har vi under hösten på flera plan flyttat fram våra positioner. Det krävdes en vår för att vi skulle komma hit. Vi ledare kan känna att ”skutan” flyter stabilare än den gjort tidigare. En känsla som jag tror flera föreningsmedlemmar som följt Fagersanna IF under 2005, delar med oss. Nu gäller det bara att ro den i land. Tre veckor – tre matcher återstår av säsongen.

Niklas betydelse kan inte nog betonas, Mats ser ut att trivas bättre med fotbollslivet än någonsin tidigare under säsongen. I matchen mot Jula såg han rent av ungdomlig ut……Hade jag fått utse matchens lirare hade du fått dela priset med Niklas. Marko får för andra matchen i rad visa vilken begåvad fotbollspelare som döljer sig under det ”finska skinnet”. Bevara formen och krydda de sista veckorna med lite sisu, så kan du gå till vintervila med gott samvete Marko! Till slut, en fokuserad och arbetsvillig Martin Buse är en tillgång för alla lag på våra breddgrader. Fokuserad och arbetsvillig…..
Trix (b) nästa.

En av L-B´s favoriter till matchens lirare Mats Hasselqvist är uppe och oroar på en hörna.


Att mura på frisparkar kan vara otäckt, Micke Ingvarsson täcker denna till hörna. Erik Bustad törs inte titta.

IF Tymer-Fagersanna IF  1-6 (1-4)
Mål: Erik Bustad 2, Marko Nurkkala, Jacob Lindroth, Martin Strandell, Michael Linder
Årsbästa borta mot Tymer!

Efter årets urladdning på Timmersdala IP vände vi glada hemåt. Det ”hejades” minst sex gånger i omklädningsrummet efter matchen. Det kändes som om vi kunde ”hejat” hela kvällen.  

Som ledare är det dessa stunder som man under hela säsongen längtar efter. Vinst – bra spel – intentioner man pratat om förverkligas – detaljer man tränat på genomförs –  spelare fokuserar på rätt saker. Listan kan göras lång. ”Tojje Ingvar” sammanfattade det bäst av alla

-          det är synd att en sån här match ska ta slut……

6-1 mot Tymer (b) efter 4-1 i halvlek, men det började illa. Hemmalaget tog ledningen redan efter 30 sekunder. Vi på bänken hade knappt krupit in i båset innan det small. Ett mål som var startskottet till vad som skulle komma. Erik kvitterade efter eget genombrott. Samme gubbe gav oss sen ledningen med 2-1. Då hade det gått 25 minuter. Markos 3-1 och Jacobs härliga chipp till 4-1 var riktiga delikatesser. Oj vilken halvlek!

I andra halvlek ökade Martin Strandell tämligen omgående på till 5-1 innan Mikael Linder fastställde slutresultatet en kvart före full tid till 6-1.

Hur kunde det då gå så här?
Under hela hösten har vi på flera plan flyttat fram våra positioner. Uppslutningen på träning har varit bättre än under våren, vår attityd till varandra och till det vi sysslar med har förändrats, fokusering som tidigare var riktad åt alla möjliga håll är nu enkelriktad, spelarna är mottagliga, krafterna samverkar. En förutsättning för att vända en negativ trend - En förutsättning för framgång!! 

Matcherna innan Tymer har på olika sätt visat att vi är på väg.
Eriks första halvlek var strålande, Marko och Dennis fick möjlighet att visa sina fotbollsbegåvningar, Hasse Karlen fick visa att han klarar sig alldeles utmärkt i femman, Strandell spelade 90 minuter (minst), ”Herminator” JimmyJimmyJimmy………..Jimmy!

Dennis ringde två gånger under kvällen och upplyste mig om att vi vunnit mot Tymer med 6-1. Jag firade med kinamat. Till de friterade räkorna beställde jag endast söt sås…Det kändes rätt på något vis.
Träning måndag!!

FIF-Skultorps IF  1-3
Bra spel inte tillräckligt!

När domaren blåste för full tid lämnade gästerna från Skultorp Fagervi fortfarande som serieledare. Efter 0-2 i halvlek, skrevs slutresultatet till 1-3 efter reducering på straff av Martin Strandell. Sett över 90 minuter genomför vi matchen på ett berömvärt sätt. Samtliga spelare i hemmalaget har under de två senaste matcherna fokuserat på rätt saker vilket i förlängningen har inneburit att spelet på plan utvecklats. Tyvärr har poängskörden uteblivit. Tymer (b) i nästa omgång kommer att få lida för detta. Det är min fulla övertygelse.

En ny ingrediens- konkurens har infunnit sig, vilket för oss ledare känns stimulerande. I matchen mot Skultorp hade vi enats om att de som under veckan ”varit mest på tårna” spelar. I dagsläget förfogar vi över 16 friska och tämligen jämngoda fotbollsspelare. Har någon en dålig dag har det inte så stor betydelse. Någon annan kan ha en bättre. Piggast för dagen i hemmalaget var Daniel som också mycket rättvist fick mottaga pris som bäste hemmaspelare. Vad gör du med alla dina priser Danne? Erik Bustads gör sin bästa match sen han kom till Fagersanna och är en bidragande orsak till att Fagersannas spel lyfts en nivå. Gott om passningsspelare har det tidigare under året varit ont om. Kan Erik dessutom ”lyfta” sig i spelet man-man, kommer laget att tjäna än mer på hans inträde.

Ytterbackspel och forwards löpvägar kommer att vara i centrum under kommande veckas träningar. Jag längtar dit och jag längtar till fredag!

Hörnebo SK-FIF 2-1
Förlust i derbyt!
Efter underläge med 1-0 i halvlek skrevs slutresultatet till hemmalaget Hörnebos favör till 2-1. Trotts 75% av bollinnehavet och ett flertal heta målchanser, lyckades vi inte att komma i kapp i målprotokollet. Dennis reducerade till 2-1. Närmare än så kom vi inte mot ett för dagen välorganiserat hemmalag.
Gör man inte mål på sina chanser, vinner man heller inga matcher. Lägg där till en storspelande ”hemmakeeper” så förstår ni att vi hade det motigt på Hörnebo IP. Trots den bittra eftersmaken av förlust finns det ändå en hel del positivt att lyfta fram:

  • I och med att Hörnebo under 90 minuter backade hem med hela laget till egen planhalva, gav det oss möjligheter att odla vårt passningsspel.

  • Egna försök till kreativt anfallsspel.

  • Uppkomna situationer där ytterback kommer/är med i anfallsspel.

Nu räckte det som sagt inte till seger, men för framtida matcher har vi på ett bättre sätt än tidigare kommit närmare ett sätt till egen speluppbyggnad.
Mål i ”baken”, sätter den enskilde spelarens attityd och fokus på prov. Detta hanterade vi på ett berömvärt sätt.
Mats Hasselkvist förtjänar ”två” extra omnämnande. Plus också till Martin Strandell som gör sin bästa match för säsongen. Ny serieledare på besök på Fagervi på fredag.
Du kommer väl?

FIF-IFK Hjo  2-0
En välbehövlig seger
Två mål under den andra halvleken innebar att vi gick segrande ur striden mot kamratföreningen från Hjo. 1-0 kom efter ett långt inkast från Martin Bustad. Bollen letade sig sakta fram till planens äldste som med hjälp av lår(benet) förpassade bollen i bortre burgaveln. 2-0 gjorde Mikael Ingvarsson i tom bur efter det att Jimmy skjutit i stolpen. Då återstod endast fem minuter av matchen att spela.

Det märktes redan från start att det gällde mycket för båda lagen. Tre poäng skulle innebära andrum till lagen i botten av tabellen. En förlust skulle innebära det omvända. Under den första halvleken fick vi inte tag i gästerna på ett tillfredställande sätt. Detta beroende på att vi inte låg tillräckligt tätt på våra motståndare. I halvlek enades vi om att försöka krypa närmare och inte tillåta gästerna att ta emot boll och vända upp. Detta lyckades vi med. Kamplustan och det defensiva spelet under den andra halvleken från vår sida, innebar att vi inte tillät gästerna komma fram i några direkta farligheter. Om samma inställning råder på söndag mot Hörnebo, kommer även de att få svårt att få hål på oss.

I bilen hem från matchen kunde vi ledare känna att vi i dagsläget är bättre igång än tidigare under säsong. Förklaringen till detta är enkel. Vi tränar och intensiteten på träning har ökat. Vi fokuserar bättre och bättre på rätt saker och den negativa attityd som har härskat börjar så sakteliga att tonas ner. Fortsätter vi på den inslagna vägen, kan vi snart än mer börja prata om egen speluppbyggnad och enskilda spelares rörelsemönster på plan. För visst vore det kul att i framtiden kunna se ett Fagersanna som slår tio pass inom laget innan de kommer till avslut!

Danne, Mats, Johan och den outtröttlige Jimmy Ingvar förtjänar ett extra omnämnande i ett Fagersanna, där samtliga spelade till sig godkänt betyg.

Derby på söndag.

Töreboda IK-FIF  2-2 (1-1)
Mål: Dennis Bustad, Jacob Lindroth
Oavgjort mot serieledarna
!

Efter en rivstart ( 1-0 efter tre minuter) av hemmalaget Töreboda, arbetade vi oss mer och mer in i matchen. Kvitteringen kom också en halvtimma in i första halvlek, snyggt ditnickad av Dennis på ett perfekt inlägg från Martin Strandell. Det oavgjorda resultatet stod sig halvleken ut. Under den första delen av andra halvlek behåller vi kommandot och fullt rättvist tar vi också ledningen genom Jacob Lindroth. Töreboda kvitterar då det återstår 20 minuter att spela, vilket också blev slutresultat.
2-2 mot serieledarna är inget vi behöver be om ursäkt för. 
Ett resultat som bådar gott inför framtiden.
Innan match pratade vi om den positiva inledningen vi haft under höststarten. 14-17 på träning, bra attityd på och till träning och fokus på de övningar vi genomfört. Nu gällde det att applicera detta på match. Då domaren blåste av matchen kan man konstatera att positionerna var framflyttade vad gäller fokus och attityd. Framflyttade men långt ifrån klara, men vi är på rätt väg.
2-2 var frukten av en homogen laginsats. Nytillskotten Erik Bustad, Jonas Kling och Johan Carlssons inträde i laget innebär ökad konkurrens om platserna framöver. Dessa tre herrar skall bli spännande att följa under hösten.
Avslutningsvis kan jag inte låta bli att skriva några rader om våran burväktare.
Då Niklas i målet faller ner på hälarna och glömt munskyddet på och sakta börjar ”kliar sig ..”, är han en medioker målvakt i div 5. Då han är på tårna och när det ”brummas” inne i buren, är han utan tvivel seriens bäste. Åter igen bjöd han tillrest publik på några spektakulära räddningar. Hade vi varit i NHL hade han dessutom fått passningspoäng till Dennis 1-0 mål. Bli kvar på tårna Niklas. I Töreboda var du bäst på plan!
Vem är bäst på plan på onsdag??

FIF-Tidavads IF  5-6 (3-3)
Mål: Mats Hasselqvist, Danne Eriksson, Dennis Bustad, Christoffer Edman, Martin Strandell
Ny förlust med uddamålet
Efter ännu en förlust med uddamålet, så var ett ”stukat” tränarpar som på fredagskvällen lämnade Fagervi. Gästande Tidavad besegrade oss med 6-5! Ett vanligt resultat inom tennissporten, men ack så sällsynt inom fotbollskretsar. Efter Mats härliga nick som gav 1-0, Edmans kamp som resulterade i 2-1 och Dannes härliga väggspel med Linder som gav 3-1, trodde väl de flesta besökarna på hemmaseger. Tyvärr blev det inte så. Tidavad vann med uddamålet och de enda vi kan klandra för det är oss själva. Man vinner inga matcher genom att ständigt hamna i dispyt med domare, man vinner inga matcher om man ideligen ifrågasätter medspelares agerande, man vinner inga matcher om man inte har fokus på den arbetsuppgift man blivit tilldelad. För att poängskörden under den kommande höstsäsongen skall utökas, måste det i samtliga dessa exempel till en attitydförändring.

Matcher vinns om man fokus på rätt sak. Matcher vinns om man inom laget har en uppmuntrande attityd. Enskilda spelare växer med uppgiften, om man fokuserar på bra prestationer som vederbörande gjort. Resultatet av ett sådant förhållningssätt, innebär i förlängningen också att laget blir bättre. Här har vi ledare tillsammans med spelarna i seniortruppen en hel del att arbeta med.

Sommarledigt är det nu fram till 1/8, då den kollektiva träningen återupptas. Njut av sommaren, ladda batterierna och håll igång din fysiska status. Våra övriga två mål i matchen mot Tidavad gjordes av Dennis och Martin Strandell.


F-12 laget presenterades innan matchen och hyllades för deras stora prestation i Ulva-Cupen.

Mats Hasselqvist nickar in 1-0 efter en perfekt slagen hörna av Martin Strandell,

En farlig frispark av Dennis Bustad, som tyvärr går strax utanför. Micke Ingvarsson på språng.

Björsäters IF-FIF 3-2 (2-1)
Förlust med uddamålet

Första matchen på höstomgången förlorades mot hemmalaget Björsäter med  3-2. Segern grundlades under den första halvleken då Björsäter var betydligt mer löpvilliga och konstruktiva i sitt spel än vad vi kunde prestera. 1-0 kom också mycket logiskt i minut 20. I minut 30 kvitterade Martin Bustad snyggt framspelad av Marko på vår första riktiga vassa chans. Vi var då inne i en bra period av halvleken.
Ett lag är som mest sårbart efter det att de gjort mål! Känner ni igen uttrycket? Två minuter efter Martins kvittering fastställde Björsäter halvtidsresultatet (2-1).
I halvlek enades vi om att bjuda upp till bättre kamp under matchens andra halva. Dessa intentioner lyckades vi väl att leva upp till. Flera riktigt heta chanser skapades, utan att vi fick in kvitteringen. I stället gick det som så ofta i situationer som dessa. Hemmalaget ökar på sin ledning och så var denna kväll förstörd. Christian Jonsson reducerade på en straffretur, men närmare än så kom vi inte.
Med facit i hand hade det känts rätt för oss runt seniorfotbollen att nu ”ta sommarledigt”. Dock återstår det en match att spela innan vi får låta fotbollskorna vila. Tidavad gästar oss på fredag.
I matchen mot Björsäter vikarierade Fredrik Larsson på bästa sätt (igen) från sin högerbacksposition. Christian Jonsson förtjänar också ett omnämnande för sin andra halvlek, en halvlek där hela laget lyfte sig i förhållande till den första.
Mot Tidavad kommer vi att vara på tårna från början. Va så säkra!
!

Fröjereds IF-FIF   3-1
Förlust – trots bra spel
Förhoppningarna om en ny trepoängare var goda då vi på tisdagskvällen begav oss till Fröjevi för att möta hemmalaget Fröjereds IF. Redan i ett tidigt skede av matchen märktes det att vi var betydligt mer spelskickliga än våra motståndare. Fröjered backade hem och stundtals var vi alla utom Niklas på motståndarens planhalva. Ett mål för oss i ett tidigt skede av matchen hade med all säkerhet förändrat det scenario som sen följde. Nu tillät vi istället Fröjered att göra två mål på situationer som vi skapade åt dom. I takt med de båda målen ökade kamplustan hos hemmalaget och när slutsignalen ljöd stod det Fröjered som segrare med 3-1.
Trots förlusten gör vi spelmässigt en av våra bättre matcher för säsongen och spontana reaktioner efteråt hos några av manskapet var att det trots allt va ”kul att spela”. Tycker man att något är roligt har man också lättare för att prestera. Dessa två ingredienser hänger ihop. Tyvärr räckte det inte till tre poäng denna tisdagskväll. Marko vår målskytt mot Fröjered. Seriespelet har nu kommit halvvägs. Innan vi går på sommarledighet har vi två matcher kvar att spela. Närmast väntar Björsäter (b) på tisdag.

FIF-Värings GIF  2-4 (1-2)
Andra hemmaförlusten för säsongen
Vissa förluster är lättare att acceptera än andra. 2-4 mot gästerna från Väring hör till en av dom. Innan match pratade vi om att våga ta steget fram och att breddspelare skulle underlätta för innermitt genom att flytta in i banan då Väring sökte centrala uppspel. Under i stort sett hela matchen, följde vi dessa intentioner på ett bra sätt.

Gästerna var effektiva och gjorde två mål under första halvlek innan Marko efter snyggt förarbete av Jimmy reducerade i första halvlekens sista minut. Trots underläge 1-2 andades vi  optimism i halvlek. Vi enades om att få med centrala innermitt mer med i spelet, för att än mer etablera ett tryck på motståndarens planhalva i förhoppning att nå en kvittering. Dessa förhoppningar grusades redan en kvart in i andra halvlek då gästerna gjorde 3-1. Dennis reducerade behärskat till 2-3, men närmare än så kom vi inte denna regntunga fredagskväll. Slutresultatet skevs till 2-4.

I och med förlusten klev Väring om oss i tabellens mittskikt. Tre matcher återstår innan vi tar sommaruppehåll. Närmast väntar Fröjered på tisdag. Martin Hermansson höjde sig över ett annars jämt hemmalag och fick också mycket välförtjänt ta emot priset som bäste hemmaspelare. Kul för Martin som sällan underpresterar oavsett position.

Jimmy Ingvarsson en av FIF:s bättre spelare vinner en boll, han gjorde en av matchen snyggaste passningar, som Marko resolut slog in reduceringen till 1-2 på.

Laget: Niklas Harnesk, Martin Hermansson, Daniel Eriksson, Martin Bustad, Tobias Sandahl, Jimmie Ingvarsson, Mikael Ingvarsson, Dennis Bustad, Martin Strandell, Marko Nurkkala, Jacob Lindroth, Michael Linder, Christoffer Edman, Mats Hasselqvist, Martin Hansson

 

FIF-BK Trix  2-0 (2-0)
Mål: Jacob Lindroth och Christoffer Edman
Ny derbyseger
När Christoffer Edman ”stal” bollen från en förvånad motståndare och behärskat rullade in 2-0 en halvtimma in i första halvlek, var det ett av två avgörande moment i derbyt mot BKTrix. Det andra kom i slutet av halvleken då gästerna fick en spelare utvisad. Slutresultatet stannade vid 2-0, trots flera goda möjligheter under den andra halvan av matchen. Trots att målen uteblir under andra halvlek, är sista halvtimman ändå den period i matchen som är vår bästa. Då kommer vi tätare intill våra motståndare, vinner bollen högre upp i banan vilket resulterar i konstruktivt anfallsspel. Under denna period vågar vi ”möta” våra motståndare på ett betydligt bättre sätt än tidigare. Tendenser i tidigare matcher har varit att vi ”fallit med” våra motståndare och hamnat långt ner på egna planhalvan. Vi får hoppas att detta inte är en engångsföreteelse.
Jacob gjorde mål igen, Niklas höll nollan igen och Martin Hermansson fortsätter att växa in i högerbacksrollen. Martin Bustad och Christoffer Edman förtjänar också ett omnämnande i ett för dagen bra Fagersanna.
Passa på nu att under de närmaste dagarna ta tillfället i akt och fira alla elever som går ur skolan. Vi på ledarsidan vill skicka ett extra grattis till Mikael Ingvarsson, Hasse, Kicke, Hansson m.fl. som på fredag tar studenten. Grattis!
Glöm nu bara inte att på måndag tränar vi igen. 
Ps: Med anledning av inlagd bild på ledarduo, kommenterade tränarens hustru detta på följande sätt: - man kan gott säga att Fagersanna har fått mycket ledare för pengarna!
Vad hon nu mena med det…..
Det är ”gött” med derbysegrar!

Matchens Lirare i de bägge lagen, Jacob Lindroth i FIF och Lars Dahlmo i Trix


Två rakryggade ledargestalter i Fagersanna Nicklas Lundh och Lars-Börje Andersson


Marko Nurkkala och Christoffer Edman oroar Trix försvaret

En match varar i minst 90 minuter
Matchen mot Jula BK under lördagseftermiddagen slutade med förlust med 3-0, efter underläge i halvtid med 1-0. Efter en bra inledning blev vi mer och mer tillbakapressade och hemmalaget kunde i minut 40 göra matchens första mål. Under halvtidsvilan enades vi om att vi i pressen skulle försöka komma närmare motståndarna, bli aggressivare och försöka att ha ett större tålamod i det egna passningsspelet. Detta lyckades vi med under den första kvarten av andra halvlek. Vid hemmalagets 2-0 försvann dessa intentioner. Niklas sista halvtimma höll nere siffrorna.
Alla som någon gång sysslat med idrott känner säkert till uttrycket att matchen är inte över förrän domaren blåst i pipan. Med anledning av vår insatts under sista halvtimman, känns det angeläget att upplysa om dessa visdomsord. Ett lag fungerar om alla tar ansvar för sin uppgift och har fokus på det uppdrag man är satt till att utföra. Man skall dessutom göra det i minst nittio minuter. I matchen mot Jula fanns skärpan i sextio.
Fredrik Larsson var vår bäste spelare. Det känns tryggt Fredrik att veta att du finns där då vi hamnar i knipa. Tack! Övriga positiva reflektioner under matchen är att bröderna Bustad äntligen verkar skadefria. Hoppas nu bara att inget mer inträffar på den fronten. Något mindre lustigt som inträffade var att Jimmie Eriksson råkade ut för en otäck smäll under den första halvleken och fick transporteras till KSS. Vi får hoppas att det inte är allvarligt. Jimmies säsong hittills har varit över förväntan.
Nytt derby nästa vecka då Trix kommer på besök. Väl mött!

FIF A-IF Tymer   1-0  (1-0)
Målskytt: Jacob Lindroth
Ny vinst med uddamålet
Hemmamötet mot Tymer bjöd inte tillrest publik på något skönspel från något av lagen. Bortsett från första kvarten i andra, präglades matchen av mer kamp än konstruktiv fotboll. Att vinna matcher av den här typen med 1-0 känns givetvis extra skönt. Precis som i merparten av tidigare matcher är försvarslinjen med Martin, Danne, Mats och Jimmie den mest tongivande lagdelen. Vi som har följt Fagersannas öden i div 5 norra, kan konstatera att vi håller nollan för fjärde gången i detta seriespel. Kom ihåg, detta är inte bara Harrys förtjänst.

Jimmie Eriksson fick ta emot pris som bäste hemmaspelare, något som han under flertalet matcher ”skramlat” ihop till. Priset kunde dock lika gärna ha tillfallit Mats Hasselquist, efter en så gott som felfri första halvlek.

Efter sju omgångar har serien delat på sig lite. Målet med årets säsong är att resultatmässigt försöka tillhöra den övre halvan, vilket vi i dagsläget gör. Detta ger oss i nuläget arbetsro vilket känns välbehövligt. Den närmaste tiden kommer vi att ägna oss åt fortsatt utveckling av den enskilde individen, samt nöta och repetera de tankar vi har kring hur Fagersanna skall spela fotboll. Lugn och trygghet gynnar i alla lägen en inlärningsprocess.

FIF vänder hemåt efter 1-0 målet.

En av FIF:s farliga hörnor, både Micke Ingvarsson och Martin Strandell slog ett antal bra hörnor.

Lilla bilden Jimmy Eriksson, som fick pris som matchens bästa spelare i FIF


Laget: 1. Nicklas Harnesk,  5. Martin Hermansson, 2. Mats Hasselqvist, 4. Daniel Eriksson, 8. Jimmie Eriksson, 15. Jimmy Ingvarsson, 10. Mikael Ingvarsson, 11. Marko Nurkkala, 9. Martin Strandell, 16. Christoffer Edman, 14. Jacob Lindroth, 7. Dennis Bustad,  18. Hasse Carlén, 3. Christian Jonsson 

 

 

Skultorps IF- FIF  3-0 (0-0
Andra förlusten i seriespelet
Efter en riktig urladdning i derbyt mot Hörnebo i fredags, hade vi förhoppningar om att trenden skulle hålla i sig även i den svåra bortamatchen mot Skultorp. Efter en mållös första halvlek orkade vi inte riktigt under den andra halvan stå emot ett fysiskt starkt hemmalag som rättvist kunde vinna matchen med 3-0.
Första halvleks inställning och kamp kändes bra. Lägg där till att fler och fler spelare vågar ta initiativ till att spela fotboll och att följa de intentioner som vi påtalar. Så sakteliga börjar vi även hitta rätt i våra positioner.
Martin Hermansson gjorde sin andra match som ytterback och efter vissa korrigeringar i halvtid var det få spelvändningar som rann igenom på Martins högerkant. Skall bli spännande att se Martin framöver. Övrigt som gladde på orkanvallen denna tisdagskväll var några svettiga räddningar från Niklas och åter igen Jimmie Erikssons andra halvlek.
På måndag kommer Tymer till Fagervi


I ett skadedrabbat FIF fick Jonas Lennartsson och Mattias Sjölander (Mattias på bilden tillsammans med Micke Ingvarsson i rött) göra come back, det hjälpte inte utan det blev förlust med 0-3

FIF vann derbyt klart 3-0 (3-0)
Målgörare: Jimmy Ingvarsson, Marko Nurkkala, Martin Strandell.

Eftersom Lars-Börje var bortrest denna match får vi klara oss utan hans djupgående analyser denna gång. Men vi hade en nöjd Dennis Bustad istället. Han plussade för en positiv laginsats, med en offensiv och trevlig fotboll. Dennis såg också bra intentioner med överlapp / överlämning. Fagersanna var i första halvlek först på både 1:sta och 2:a bollarna och spelade säkert bakåt. Harry hade nog en av sina lugnaste matcher i FIF, Hörnebo hade ingen målchans förrän i andra halvlek, då Harry gjorde några parader. Denna dag var det framför allt de unga i FIF, som dominerade. Lill-Jimmy utsedd till bäste spelare i FIF. Christoffer Edman och Jacob Lindroth hela tiden på språng och oroade HSK försvaret.
En hårt tejpad Martin Strandell gjorde come back efter sin axelskada på ett lyckosamt sätt, orsakade en straff och skruvade en hörna direkt i mål.
Det kan tilläggas att spelet jämnade ut sig i andra halvlek, då FIF blev lite bekväma. Sista kvarten vaknade man till igen och vaskade fram några chanser igen. Totalt sett kan Hörnebo känna sig nöjda med att förlusten stannade vid 0-3.


FIF firar efter Jimmy Ingvarssons snygga 1-0 mål, gamle FIF spelaren i Hörnebo Edmond Shala, är inte lika nöjd.


Marko Nurkkala gör 2-0 på straff, trots att den inte var perfekt.

En poäng – och på rätt väg ...
Efter en mållös tillställning mot IFK Hjo, var det efter matchen mer upprymt i omklädningsrummet än på mycket länge. Det märktes redan från start att onsdagens teorigenomgång och snacket vi då hade om ett eget spel – tankar kring speluppbyggnad, hade haft effekt. För första gången kändes det på allvar att vi har börjat bygga på något.
0-0-matcher kan ibland ha tendenser att bli relativt tråkiga. Dock ej den här. Under matchen spelade till oss flera klara chanser, utan att vi denna gång fick sätta dit den. Vi får hoppas att ”proppen” går ur vid nästa kamp då Hörnebo kommer på besök Känslan av att vi växte mer och mer in i matchen ju längre den led, är en upplevelse vi ledare är övertygade om att vi delar med flera.
Defensivt höll vi våra positioner väl och Niklas i målet kändes mer än säker.
Daniel Eriksson fick för andra matchen i rad mota pris som bäste Fagersannaspelare. Jimmie Erikssons andra halvlek förtjänar också ett omnämnande, liksom Markos uppmuntrande och påmanande till lagkamrater i ett Fagersanna där samtliga spelare förtjänar väl godkänt.
Pusselbitarna har börjat falla på plats, nu gäller det att bygga vidare….
Som sagt,
Derby på fredag!!!!

Förlust mot Töreboda 0-5 (0-1)
En förlust som oroar……..
Efter säsongens första nederlag (0-5) hemma mot Töreboda, kan man inte påstå att frågetecknen rätats ut, utan i stället har de blivit flera. Efter en medioker första halvlek (0-1) från båda lagen, fanns det förhoppningar om bättre spel i den andra. Efter en hörna 10 minuter in i halvleken ökade Töreboda på sin ledning till 2-0. Strax där efter drabbades vi av en utvisning och gästerna kunde med en man mer under sista halvtimmen göra ytterliggare tre mål. Förhoppning om bättre spel, blev just inte mer än förhoppningar……
Töreboda har hittills varit det bästa laget vi stött på och gjorde det svårt för oss att skapa några riktiga farligheter. Att sista halvtimmen spela med tio man gjorde det hela inte enklare. Ska vi få spelet i framtiden att bättre fungera, krävs större aggressivitet, bättre rörlighet och ett fungerande passningsspel. Mycket att jobba med och lättare sagt än gjort. Men som vi sagt tidigare, det är ett jobb som måste göras och det kommer ingen annan och gör det åt oss. Ansvaret ligger på oss som ledare och hos den egna individen.
Desto mer glädjande är att konstatera att vi på de inledande tre omgångarna tagit sex poäng, trotts att det råder en hel del brister här och där. Hur vi spelat för att ta dom, är det ingen som kan utläsa i tabellen. När vi börjar hitta rätt kommer poängskörden att utökas. Va så säkra!
Att Daniel Eriksson fick pris som bäste hemmaspelare va välförtjänt. En stor eloge också till Mikael Ingvarsson som förtjänstfullt sliter för lagets bästa oavsett vilken position han blir tilldelad.
Under veckan som kommer, tränar vi måndag och onsdag. På fredag väntar IFK Hjo borta.

Dennis och Martin vinner en duell i första halvlek. I andra blev det inte mycket av den varan. FIF vek ned sig totalt efter 0-2 målet.

Tidavads IF-FIF  2-3
Vinst utan att övertyga
Matchen mellan Tidavad och Fagersanna på onsdagskvällen höll ingen högre kvalité. Den hårda vinden under första halvlek gjorde det svårt för båda lagen att prestera någon större fotboll. Under den första halvtimman fungerar våra omställningar på ett bra sätt.  Det är också under denna period som våra två första mål tillkommer. Båda distinkt ditplacerade av Marko Nurkkala.
I slutet av första och under andra halvlek tillåter vi Tidavad att mer och mer ta över matchen. Vi agerar nervöst och ostrukturerat och ha svårt att hitta rätt i våra positioner. Då en kvart återstår av matchen kvitterar hemmalaget till 2-2. I det läget var vi inte många som trodde på seger. Jacob Lindroth ville dock annat då han fem minuter senare (efter matchens snyggaste anfall) snyggt och behärskat rullade in segermålet.
Två vinster av två möjliga utan att övertyga!
Som ledare kan vi uppleva att laget som vill ställer på plan vet hur och på vilket sätt de skall agera. Konsten är bara att när det gäller, gå från tanke till handling. Detta är inget man kan ”läsa” sig till eller att det bara kommer av sig självt. Det handlar om ett ”nötande” för att skapa en tillit hos sig själv och sin egna förmåga. Vi har 20 matcher kvar att spela.
Kul att följa ”gamle” Mats Hasselqvist. Åter igen en av de tongivande i Fagersanna. Vi låter ”Allegårn” vänta ett tag till Mats!
Fortsätter våra forwards att producera och att Niklas i målet agerar med den pondus han har visat i de inledande två matcherna är hälften vunnit. Nu måste vi andra följa deras exempel.
Det kommer ingen och gör jobbet åt oss!
Ny arbetsdag på lördag 15.00

Vinst i seriepremiären 1-0 mot Björsäter

Matchens lirare i Björsäter Henrik Lugn och i FIF Nicklas Harnesk, två målvakter som höll siffrorna nere.

Efter en bekymmersam försäsong präglad av skador, sjukdomar, matcher som fått ställas in och matchresultat i träningsmatcherna som kan liknas vid en ”berg och dalbana”, var vi som ledare osäkra på var Fagersanna årgång 2005 stod någon stans. I våra bästa stunder hade vi presterat bra och vägvinnande fotboll. Vissa stunder har det omvända gällt. Efter det att domaren vid full tid blåst av seriepremiären kändes det bra på det sättet vi genomfört matchen. Vi hade bra fokus på uppgiften, vi tog ansvar och vi försökte följa de intentioner vi enats om. Segern var rättvis. 

 Efter en nervös inledande halvtimma lyckades vi bättre organisera oss än våra gäster, vilket till slut gav resultat. 1-0 (Jacob Lindroth) kunde ha varit större om de målchanser som vaskades fram hade förvaltats på ett bättre sätt. Får vi nu bara va ”hela” och i lugn och ro arbeta vidare med en intakt trupp, kommer Fagersanna flytta fram sina positioner ytterliggare. Va så säkra!

 I hemmalaget gjorde Niklas Harnesk sin bästa match för säsongen och fick mycket riktigt ta emot pris som bäste hemmaspelare. Skönt att se Niklas mer aktiv i spelet och att han på ett bättre sätt än tidigare tar för sig i luftrummet. Att han som ”närskottsmålvakt” är han en av seriens bästa, visste vi sen tidigare.
I ett för dagen ansvarsfullt hemmalag, förtjänar ytterbackarna Mats Hasselqvist och Daniel Eriksson också ett extra omnämnande.

 Under 1:a halvlek fick olyckligtvis Martin Strandell känning av sin tidigare axelskada och tvingades utgå. Krya på dig Martin! Ångrar du dig, så vet du var vi håller till.

 Nu i början av serien kommer matcherna tätt. Redan nu på onsdag spelar vi mot Tidavad (B). Vi njuter ett par dagar över segern, men redan på måndag måste vi börja fokusera på nästa match. Och kom ihåg:

Varje match är en ny match!

Fagersannas laguppställning:
1. Nicklas Harnesk, 2. Martin Hermansson, 3. Christian Johansson, 4. Daniel Eriksson, 5. Mats Hasselqvist, 6. Martin Hansson, 7. Dennis Bustad,
8. Jimmie Eriksson, 9. Martin Strandell, 10. Mikael Ingvarsson, 11. Marko Nurkkala, 13. Tobias Sandahl, 14. Jacob Lindroth, 15. Jimmy Ingvarsson, 16. Hans Carlén