Fagersanna IF
  Nyhetssida

2003.05.10 Fotbollslördag med två nya vinster

Andra "fotbollslördagen" genomfördes i betydligt bättre väder än förra lördagen, även om vinden var kall. Resultat mässigt blev det två nya klara segrar, ungdomslagen vägrar förlora på hemmaplan.

 

2003.04.24 Äntligen seriepremiär
Nu är det äntligen dags för seriepremiär på Fagervi. Trots de senaste lite klena resultaten i träningsmatcherna ser vi positivt på de kommande matcherna. Vi vet att vi kan spela mycket bra fotboll, detta har vi bland annat visat under flera av våra träningsmatcher tidigare i vår, samt när vi stod som segrare i Skaraborgs topp 12. Men som alla vet kan man inte leva på tidigare resultat. Det kommer att krävas mycket slit och kämpa för att nå det resultat vi vill ha i premiären och totalt sett över säsongen. Vår målsättning är att tillhöra de sex bästa lagen i serien när den är slut.

Vår premiär motståndare Ekedalen brukar bjuda upp till bra och anfallsglad fotboll och detta hoppas vi att det även kommer att bli i premiären. Ekedalen blir säkerligen ett av topplagen i årets serie tillsammans med Ifk Falköping och Götene.

Till årets säsong har vi fått fem nyförvärv, tre av dessa kommer att vara med i premiären, de övriga två, Olof Johansson från IFK Skövde och Torbjörn Ljungqvist från Hjo är båda knäskadade. Nya i år är förutom ovan nämnda spelare är Patrik Johansson från Väring, Niklas Harnesk från Tibro AIK samt Fredrik Gustafsson från Lerdala. Mest kännbara förluster är att Marko Nurkkala som ”trappar ner” och spelar i b-laget.

Årets spelartrupp är mycket bred vilket gör att vi ser mycket positivt på premiärmatchen trots en del skador i truppen. Konkurrensen är stor om de elva platserna i startelvan vilket också syns på träningarna.

Nytt för året är att vårt juniorlag ingår i seniorsektionen dessa kommer att ha samma förmåner som seniorspelarna. Något som kommer att leda till att det blir lättare för våra ungdomar i föreningen att ta steget från junior till seniorfotbollen. Vi i seniorlaget får försöka att göra en lika bra premiärmatch som juniorlaget som vann med 3-2 mot Åsarp/Trädet. I dagsläget kommer två eller tre av dessa juniorer att finnas med i truppen inför premiärmatchen.

Förövrigt så har vårt b-lag premiär på lördagen borta mot Ekedalen. B-laget har 13 raka segermatcher och denna svit hoppas vi håller i sig.

Vi spelare och ledare hoppas att ni även efter premiärmatchen vill komma och stödja oss undermatcher för de kommer vi att behöva!

Fobollshälsningar
Tränarteamet

 

2003.04.05 FAGERSANNA IF KICK-OFF  5/4 2003
Under förmiddagen denna kick-off, talade vi om ”individens utveckling i centrum” och hur vi som tränare skall agera för att uppfylla denna del i vår vision om att bli en av Sveriges bästa ungdomsverksamheter. Diskussioner byggde på de olika spelartyper som vi behöver ta hänsyn till i vår verksamhet;

 • Den sociala spelaren; Är med för att kompisarna är med och det viktigaste är att få umgås med kompisarna och ha kul
 • Matchspelaren; Vill helst inte träna men tycker det är jättekul med matcher
 • Den träningsvillige; Älskar fotboll och kan ägna all tid åt detta. Tränar var, när och hur som helst
 • Talangen; Spelaren som kan bli mycket bra. Behöver träning både i mängd och kvalité mot motstånd som utvecklar

      Vårt mål är att alla dessa typer skall trivas och utvecklas i Fagersanna IF

Ordinarie träning
I grupparbete kom vi fram till följande riktlinjer för att sätta individen i fokus på våra ordinarie träningar;

 • Planera träningar som innebär att individuella träningsmomenten kan varieras i svårighet av individen själv utan att det påverkar någon annan
 • När vi tränar ”kräver” vi fokus på fotbollen och träningen, så att de som vill träna skall få möjlighet att göra det utan störande moment.
 • Vi håller ett högt tempo på träningarna för att undvika köer och att de aktiva slappnar av och tappar fokus
 • Övningsmoment med två eller fler aktiva inblandade lägger vi svårighetsnivån på en låg nivå för att alla skall kunna delta. Trappa hellre upp övningen än börja på en för hög nivå.
 • Låt kunskapsnivå avgöra vilka som utför ett moment tillsammans. På detta sätt får de mäta sig med de som är lika bra eller bättre ibland. Var dock försiktig och gör det inte för ofta då barn snart genomskådar detta
 • Ta lite extra tid varje träning för att stötta de som får arbeta lite hårdare för att lära sig så de känner sig uppmärksammade
 • Vi skall inte tvinga barnen att utföra moment där de inte känner sig trygga eller där de riskerar att misslyckas inför alla andra

Det allra viktigaste; Alla vill bli sedda och uppmärksammade varje träning. Glöm ingen!

Flexibla träningsmöjligheter
Vi grupparbetade fram en modell för att ge våra aktiva en möjlighet att träna mer fotboll utöver sin ordinarie träning. En modell som också skall underlätta när barn och ungdomar flyttar upp en åldersgrupp och får nya kompisar.

Tanken är att alla barn/ungdomar skall ha möjlighet att träna med den ett år äldre åldergruppen. För våra tjejers möjligheter att träna med killarna behöver vi se över detta lite ytterligare, vilket görs av Tojje.

Vi beslöt att ge alla aktiva denna möjlighet under 2003 med start i Maj. För att kunna göra detta beslöt vi om följande riktlinjer;

 • Alla aktiva skall i första hand delta på sitt ordinarie träningspass. Detta är viktigt för att alla lagen skall kunna genomföra meningsfulla träningspass

 • Om barnen inte kan delta vid ett träningspass kan de istället välja att delta med det äldre laget den veckan istället. Tränaren skall meddelas om att de kommer

 • De barn som önskar träna ytterligare en gång vi veckan skall i god tid meddela tränaren för båda de inblandade lagen om detta.

 • Vi trycker på vikten av kommunikation mellan barn-föräldrar-tränare när vi har våra föräldramöte i april

 • Barna kan bara träna extra med närmast äldre lag, inte yngre (om inte särskilda skäl till detta finns)

 • Vi utser en/flera faddrar i våra respektive lag som har till uppgift att ta hand om yngre spelare som kommer på träningar

 • Vi tränare är tydliga mot våra lag att de yngre spelarna är välkomna på våra träningar så det inte uppstår någon otydlighet om detta

 • Vi tränare informerar om denna möjlighet och dess riktlinjer på föräldramötena i April och för barna på träningarna. Ta reda på när närmast äldre lag har sina träningar så ni kan berätta detta.

 • Vi utvärderar detta vid en träff före semesteruppehållet.

Extra träningar
Tojje föreslog att vi med viss regelbunden intervall skall arrangera träningar på söndagförmiddagar. Dessa träningar skall vara öppna för alla i föreningen och de skall inriktas på teknikträning. Om möjligt med ett tema, typ ”att skjuta”

Tränare skall vara klubbtränare eller gästtränare. När vi har gästtränare är meningen att även vi tränare skall komma för att lyssna, se och inspireras av andra tränare.

Alla tycktes ense om att detta var ett bra förslag och Tojje fick i uppdrag att specificera sitt förslag ytterligare.

Föräldramöte
Inför föräldramötena i April fick alla en mall att följa för att samma information skall nå alla föräldrar oavsett möte.

Även mallar på hur laget kan organiseras, telefonlistor mm delades ut för att vi skall få ett enhetligt sätt att hantera denna information.

Johnny Gustavsson

Johnny talade med oss om ledarskap och vikten av att hjälpa de aktiva inte bara sportsligt utan även socialt.

Riksidrottsförbundet har tagit fram punkter för vad bra idrott skall leda till;

 • Det skall vara fysiskt utvecklande

 • Det skall vara psykiskt utvecklande

 • Det skall vara socialt utvecklande

 • Det skall vara kulturellt utvecklande

Själva lade vi till;

 • Det skall vara roligt

 • Det är bra gemenskap

Johnny berättade om hur han i sina lag ägnat sig åt att ex laga mat, gå på teater, lösa kluriga problem mm för att stimulera den kulturella utvecklingen men även för att stimulera den kreativa sidan hos sina spelare.
Ofta tränar vi logik men sällan kreativitet inom idrotten trots att kreativiteten.

Johnny visade oss sedan några träningsmoment där kreativitet och förmåga att jobba i team tränades på ett enkelt sätt.

 • ”Pinnen” lägg pinnen på marken utan att släppa kontakten…. Lätt visade sig mycket svårt

 • ”Rörgolf”, med rör förflytta golfbollar till en hink 10 meter bort.

Dessutom visade en del sitt förtroende för oss andra i fallövningen. Det var modigt gjort av er!
Flera deltagare frågade efter fler övningar av detta slag och Tojje tog med sig frågan inför framtiden.

En bra dag var slut.
Tack Tojje och Janne för ett mycket bra jobb gjort! Nu skall vi tränare göra en bra säsong.

Vid pennan
Stefan Lundberg

Bredband i Fagersanna
Genom företaget Xpress ADSL i Karlstad finns det möjlighet även för oss i "glesbygden" att få en snabbare uppkoppling, om det blir minst 40 avtal.
Kostnader för installation blir mellan 795:- och 1495:- beroende på antal. Vid 40 det dyrare alternativet.
Månadskostnad för 0,5 mb/ps 295:- till 395:-. Vid 40 anmälda 395:-, vid 1 mb/ps blir månadskostnaden 100:- dyrare. Dessutom tillkommer kostnad för modem. Avtalstid 24 mån.
Tilläggas bör att med detta abonnemang kan man vara uppkopplad dygnet runt om man vill. Plus att det går att ringa som vanligt i telefonen samtidigt.
Dessutom tilldelas man en fast IP adress, vilket är en fördel.
Mer info på www.xpress.se

Referat från ICA-cupen i Ulvahallen.
"Ett av Fagersanna IF´s pojklag, P35, spelade på lördagen cupspel i ulvahallen. Laget uppvisade ett bländande passningsspel och kämpahumör.
Efter en trög inledning i första matchen kom laget igång med anfallspelet och spelade en offensiv fotboll till publikens stora förtjusning. Alla hade en kul och givande dag. Extra plus till J. Waltersson som visade stor offervilja när han ställde över sig själv de två sista matcherna för att med genialitet leda laget från lagledarbänken. Efter turneringen var pojkarna trötta , nöjda och hade dessutom fått en korv i bröd mellan matcherna.
Resultat får ni leta efter på Ulvåkers hemsida" http://www.ulvakersif.r.se/
/Stefan Lundberg

Foto: Leo Kurtti webmaster Ulvåkers IF

Nicklas Harnesk klar för FIF
Äntligen har FIF och TAIK gjort upp och övergångs handlingarna är påskrivna.
Vi tror mycket på Nicklas och tror att han och Christoffer Edman kan sporra varann till stordåd.

Burim till Tibro
Burim Tabaku går över till Tibro AIK. Vi i FIF
tackar för Burims tid hos oss och önskar honom lycka till i Tibro.

FIF vann Skaraborgs "Topp 12"
Finalvinst mot Floby IF i sudden. Matchhjälte Mattias Sjölander i förlängningens sista sekund. 3-2 efter 2-2 vid full tid. Andra målskytter Marko Nurkala och Mattias Sjölander.
Semifinalen vanns mot Ulvåker med 1-0, kvarten mot Vara SK 1-0 målskytt i bägge matcherna Burim Tabaku.
I gruppspelet blev det förlust i första matchen mot IFK Skövde 2-3 Fifmål av Magnus Lagerin och Micke Ingvarsson. Sedan vinst mot Jula BK 1-0 mål Burim Tabaku.
Till sist vill jag framhålla den fantastiska fighterviljan i FIF, hörde från kanten många som var avundsjuka på "fagersannahjärtat", som det kallas. Här kämpades de "bättre" lagen ned.
Inte alltid med skönspel men med en sjujäkla vilja.
Kul också att de 4 juniorerna gjorde avgörande insatser. Precis som Mats säger är också Christoffer Edman i mål ett utropstecken. Han har knappt gjort en målvaktsträning, hoppade in och stod ett par B-lagsmatcher i fjol. Dessförinnan stod han i mål till 11 års ålder. Att då hoppa in här bland de bästa i Skaraborg och göra så bra ifrån sig enbart på talang. FANTASTISKT! Vad månde bliva med lite målvaktsträning och rutin.
Resultat på Ulvåkers hemsida  /Foto Leo Kurtti webmaster Ulvåkers IF

Vilken underbar lagseger, FIF bäst i Skaraborg.
Fif spelade hem segern i Skaraborgs topp 12. Man kan mycket väl se likheterna med vad Danmark gjorde under EM 1992. Precis som Danmark kom vi med som reserver och slutade som segrare.
Grunden till denna framgång hos oss låg i den enorma laganda, kämpaglöd och bredd som finns inom seniorfotbollen idag. Vi var enda laget som använde två spelare på varje position och bytte hela tiden vilken visar på den bredd som vi idag förfogar över.
Segrar mot etablerade div 3 lag som Vara SK och Ulvåkers IF och finalsegern mot Floby IF var underbara och helt rättvisa.
Hela laget är värda att framhållas men Christoffer (H)Edman får ett extra högt betyg för sin insatts som målvakt. Han går från klarhet till klarhet och gjorde flera avgörande räddningar i flera matcher.
Men som sagt gör alla i laget mycket fina insatser som i sig leder till denna triumf.

Mats K