Motion för alla åldrar och för alla former

Någon brist på fritidssysselsättning behöver ingen ha här i Fagersanna. Nu när motionssektionen blommat upp igen är det bara att välja. Den som vill ha både motion och härligt frisk skogsluft har numera flera markerade slingor att välja på i skogen ovanför Fagervi t ex. Spåren hålls öppna året runt, vinter som sommar, vår som höst.

Man kan välja mellan att gå 2 slingor (cirka 6 km) eller 3 slingor (ca 8 km). Dessutom finns härliga skogsstigar och vägar utmed Örlen och när det oberäkneliga tåget slutar rulla på gamla Karlsborgsbanan 14 juni, kommer förstås järnvägen att användas ännu flitigare.

Motionsverksamheten har definitivt fått ett stort lyft de senaste åren. Fler och fler upptäcker hur viktigt det är med motion i alla dess former. Man behöver inte ta ut sig eller tycka det är jobbigt. Tempot bestämmer man själv. Men kontinuiteten är viktig.

Visst kan det vara jobbigt att ge sig ut i regn och rusk, men efteråt kommer ju välbefinnandet. Kroppen mår betydligt bättre, säger en av Fagersannas allra största motionsivrare, Per-Erik Sjölin 68. Han strävar efter att många ska delta i verksamheten. Uppgifterna ska fördelas så att många ska ha sin funktion och känna sig delaktiga.

Detta fungerar väldigt bra i Fagersanna IF.

På gång

Motionssektionen, som består av Per-Erik Sjölin (ordförande), Anna-Carin Lövgren, Malin Lindberg, Rolf "Vitus" Valtersson, Helen Lindblad, Susanne Valtersson och Ingvar Aronsson, har fördelat uppgifterna på flera olika villiga händer och fötter.

Ledare för stavgång och löpning är Mainy Bondesson (Vuxenskolan) samt Rolf Valtersson, Ingvar Aronsson och Stig Johansson.

De sistnämnda håller i spåren, markeringarna, kartor m m.

Stavgång anammas av allt fler över hela riket. I dag är det vetenskapligt bevisat hur nyttig stavgången är för hela kroppen. Varje vecka samlas ett gäng glada stavgångare i olika åldrar och med olika kroppsformer, vid motionsområdet för att under Mainy Bondessons sakkunniga ledning stava sig runt i friska luften.Många av dessa kanske aldrig nånsin ägnat sig åt motion.

En halvtimmas promenad två gånger i veckan kan halvera risken för allvarliga krämpor på ålderns höst.

En nyhet för året är att det under Ann-Marie Sorvaris ledning ska ordnas mer organiserade kvällar med löpning. Hon samlar ihop intresserade deltagare och tar med sig dom på slingorna några kvällar i veckan

Gympa och OS

En annan flitig sektion ägnar sig åt gympa. Anki Lövgren och Malin Lindberg håller i trådarna. Ett rutinerat team som kört i flera år borta i gympasalen i Ransberg. I genomsnitt har man i vinter varit 25 – 30 deltagare, huvudsakligast tjejer.

Inte mindre populär är den så kallade barngympan med Helene Lindblad och Katarina Aling som ledare. Barngympan är förstås extra rolig (och högljudd) eftersom deltagarna bara är från 1 till 6- 7 år. 30 – 40 barn hör mer till vanligheterna än till sällsyntheterna. Faktum är att barngympan i Fagersanna startades av småbarnsföräldrar för ett 30-tal år sedan. Då i nuvarande biblioteket i Fagersanna.

FIF torde vara en av få idrottsföreningar på landsbygden som har barngympa på sitt program.

Sommartid är Barn-OS på Fagervi ett arrangemang som barnen alltid ser fram emot. Mycket populär. I år det dags för Barn Olympiaden lördagen 6 september. Vem vill inte vara med i ett OS?!

Susanne Valtersson och Helen Lindblad håller i det mesta.

Triaden

En annan sak som samlar många, unga som gamla, familjer som enskilda, är den så kallade Fagersanna-Triaden. I denna ingår såväl cykling som sommargympa och lunka-löp.

Årets Triadcykling genomfördes programenligt torsdagen 1 maj. Trots ruskvädret lockade den inte mindre än 65 deltagare. Ett kanonresultat som vittnar om vilket härdat släkte fagersannaborna är.

Sommargympan ordnas i år onsdagen 4 juni medan det är dags för lunka-löp 6 augusti.

Som sagt, motion i alla former för alla former och alla åldrar är aldrig fel.

Rolf "Rållo" Ahlrik