Bingo
- vilken bingo det blev för föreningen


Det började med att Rune Grahn, Basar-Rune, övertalade ett gäng i Fagersanna IF att köra igång något som hette bingo. Ett spännande spel som han hört talas om och som höll på att breda ut sig mer och mer i vårt lands föreningsliv. En fluga som faktiskt kommit för att stanna, skulle det visa sig.

- Vi började lite försiktigt i dåvarande Ransbosalen, där det i dag är bibliotek, minns Sture Hasselqvist. Året var 1966 och det kom 30 - 35 nyfikna spelare. Vi körde sisådär 4 - 5 speldagar per år.

Den första bingogruppen bildades 15 januari 1967. I denna historiska grupp ingick Karl-Erik Lundberg, Rolf Valtersson, Sture Hasselqvist, Kent Ragnarsson samt Anders Lindström. De två sistnämnda var Fagersannas första bingoropare.


Detta foto är taget från tiden i Folkets Park, året är 1979

Drajv-in

Bingoförsöket slog så väl ut att man redan några år senare flyttade in i Folkets Park, en väl så lämplig plats. Nu hette det plötsligt Drive-in-bingo, eller drajv-in-bingo som vi kallar´t på västgötska. Det var något nytt. Nu behövde man inte ens gå ur bilen. Kunde sitta där med sina brickor och det medhavda fikat. Det enda som krävdes var en fungerande biltuta.

Nerverna spökade

- Det var ett fasligt tutande, oj vad folk tutade. Ibland lite väl ofta. Det var väl nerverna som spökade, skrattar Sture och tillägger att Jan Thunberg var förste roparen i Folkets Park och att han emellanåt avlöstes av Kent Ragnarsson och Bengt-Göran Lilja. Det blev 8 spel-söndagar i Folkets Park den första sommaren.

Kommittén utökades

En annan milstolpe hämtar vi från 1969. Nu hade bingon börjat snurra rejält. Föreningen såg förstås hur den växte och växte. Inte minst kassörens mungipor började peka åt rätt håll.

Så 1969 var man tvungen utöka bingokommittén för att satsa ännu hårdare. Kommittén bestod av: Sture Hasselqvist, Lars Lindström, Jan Thunberg, Kent Ragnarsson, Rolf Valtersson, Göran Grahn och Nils-Göran Björklund.

200 000 kr blev 1,3 miljoner

Konkurrensen var givetvis inte lika svår för 25 - 30 år sedan som i dag. Men Fagersanna IF kämpade enträget vidare och höll fast vid söndagen som speldag. 1972 omslöt bingotillståndet 200 000 kr. Vilket innebar att man fått tillstånd av länsstyrelsen att omsätta 200 000 kr på bingon. Detta kan jämföras med dagens omsättning på 1,3 miljoner kronor. Tala om utveckling!

Till Fagervi

- När vi flyttade bingon till Fagervi 1985 ansökte vi om tillstånd för 700 000 kr men vi fick nöja oss med 300 000 kr, minns Sture Hasselqvist.

Och 1986 var det dags för entré i dataåldern. Då inköpte man, tillsammans med Tibro AIK och Hörnebo SK, den första bingomaskinen. De gamla bingokulornas tid var ett minne blott.

Ett annat märkesår man minns med välbehag var 1987. Som avslutning på säsongen hade Olle Larsson skänkt en skinngrupp. Den gången blev det trångt på Fagervi. Inte mindre än 600 spelare infann sig. Säsongen gav 200 000 kr i netto.

- Samma år genomförde vi en del förändringar på Fagervi. Bl a byggde vi nytt speakertorn, nya försäljningsstånd m m, upplyser Sture. Han säger vidare att bingon genom tiderna blivit en oerhört värdefull inkomstkälla för Fagersanna IF.

- Att det är bingon som lagt grunden till Fagervi är ingen överdrift. Och varenda krona som spelats in på bingon har plöjts ned i Fagervi. Då talar vi alltså om miljontals kronor genom åren, förtydligar Sture Hasselqvist.

Marcus Hasselqvist och Peter Rydbom, två kontrollanter som har det lugnt just nu. Men är beredda att hjälpa till när det blir bingo.

Ny bingosäsong

Nu startar en ny bingosäsong. Dags för nya friska insatser, nya vinster. Spelsugna människor som numera inte bara kommer från de närmaste socknarna utan från större delen av länet.
Fagersanna IF har stolta anor att falla tillbaka på.

Tänk att det som började praktiskt taget i en källarlokal skulle utvecklas till en jätteaffär mitt på en fotbollsplan där det står en massa bilar vars förare inget hellre vill än att få signalera, både hårt och länge.

Ja det är många som lärt sig hitta till Fagervi och denna vackra bygd tack vare bingon.  Men framför allt tack vare Fagersanna IF och dess outtröttliga funktionärer.

Premiären i Folkets Park skedde samma söndag som storebror Skövde slog på stora trumman med sitt R 68, en riksomfattande utställning dit många honoratiores, däribland självaste kungen, var inbjudna.

- Men vad då konkurrens? Vi hade ju en helt annan publik. En äkta bingospelare sviker inte för att kungen kommer till Skövde. Nej, resultatet i Parken blev över all förväntan, fortsätter Hasselqvist.

I dag består vinsterna av pengar. Förr vann man kaffe, presenter och även presentkort. Vinstlagren hade man i gamla Ransbohusets källare och vinsterna fick varje speldag transporteras till och från spellokalen. Bara det ett styvt jobb som krävde sitt folk.

Rolf "Rollo" Ahlrik

Årets Bilbingo på Fagervi IP


Så här såg det ut på A-Plan vid årets bingopremiär, den 19 maj, gruppchefen Kenneth Hansson var nöjd med dagen. Både resultatet och medarbetarnas arbetsinsats.