Han blev aldrig någon Zlatan och tur var väl det

Nej, någon Zlatan blev han aldrig. Inte någon Beckham eller Brolin heller. Möjligtvis beroende på att dessa tre inte ens var födda på den tiden. Däremot blev han en jädrigt duktig ledare, nu senast populär boss för vårt Fagersanna IF.

Vi talar förstås om Stefan Lundberg på Bjurslingan mitt i byn. Här finns det FIF: rötter vågar vi påstå. Huruvida hans farfars far Ernst i Skeastan kickade boll när han inte jobbade på Sågen förtäljer inte historien. Men att farfar Olle gjorde det vet vi med bestämdhet.

För att inte nämna pappa Per-Olof som räknades till de bästa målvakterna i hela länet på 1950-talet. Per-Olof nöjde sig inte med spel i Fagersanna utan framför allt i Mariestad och Tibro AIK. Men framför allt i den tidens storklubb, anrika Tidaholms GIF, som spelade i gamla div. II, den näst högsta divisionen.
- Farsan brukar berätta om matcherna mot de göteborgska storlagen, bl.a. Örgryte. Men när jag frågar hur matcherna gick får jag oftast inget svar, av någon anledning, skrattar Stefan.

Född i Mariestad

Tro´t om ni vill, men Stefan är faktiskt född i Mariestad. Men redan som 3-åring var han på hemmaplan, d.v.s. i Fagersanna. Farfar Olle hade byggt ett ställe på Bjurslingan där Stefan i dag bor med sin familj. Precis som det förmodligen var tänkt.
Det blev förstås studier, jobb på olika håll i den stora vida världen - och givetvis fotboll.
- Ett tag bodde jag i Göteborg men jag bodde även i Skövde. Var nyfiken på det mesta och ville prova mig fram. Bl.a. spelade jag i Skövde AIK med Bosse Qvist, Nissmo, Bengan Johansson m fl.

Flyttade hem

Den aktiva fotbollskarriären slutade nästan innan den ens börjat. Förutom "andra intressen" började ljumskarna krångla. Även brorsan Peter lade skorna på den berömda hyllan vid samma ålder, d v s 25-27:årsåldern.
- Vad skulle jag göra nu då, när jag inte kunde spela fotboll? Pappa Per-Olof övertalade mig (lätt) att flytta hem till Fagersanna och på den vägen är det. Det är ju ändå för Fagersanna, hembygden och FIF hjärtat klappar, förutom för familjen, intygar Stefan.

Egen företagare

I dag basar han inte bara över ca 400 medlemmar i Fagersanna IF utan även för ett 40-tal anställda i familjeföretaget Lundbergs Möbler, tillsammans med Peter.
Efter att ha suttit i styrelsen för Fagersanna IF tidigare övertalades han att ta över ordförandeklubban efter Olle Larsson. Som den nyfikna och ambitiöse unge man han är ser Stefan ordförandeskapet som en spännande utmaning.

IFK Skövde som förebild

- I dag talar vi mycket om ledarskap, organisation, ekonomi och marknadsföring i FIF.
Min förebild finns på nära håll, nämligen IFK Skövde Handboll, men även Ulvåkers sätt att driva sin verksamhet är intressant. Inte minst vad gäller ungdomsorganisationen. Det handlar dock inte om att vi i lilla Fagersanna ska bli lika stora eller att vi siktar på elitserien.

Men själva verksamheten, sättet att jobba på, har redan börjat bära frukt för oss. Vi är på rätt väg. Vi har redan skaffat oss god renommé bland föreningarna i Västergötland, berättar Stefan och tillägger att andra viktiga punkter och delmål att jobba med är målsättning och ambitioner.

Viktig för bygden

- Även om vi är en liten klubb har Fagersanna IF stor betydelse för vår bygd. Inte enbart ur ren fotbollssynpunkt . Den sociala biten är minst lika viktig.
Jag hoppas och tror att politikerna i kommunen ser positivt på Fagersanna. Att man inser hur viktig denna del av kommunen är. Trots våra små resurser jobbar vi hårt för hela bygden, för såväl unga som gamla. Förutom fotboll har vi ju gymnastik och motion i alla former, stavgången ej att förglömma, året runt.
Dessutom har vi en bingoverksamhet som inte går av för hackor uppe vid Fagervi på sommaren. Vi sköter idrottsanläggningen, som även skolan får använda helt gratis. Vi har familjefesten Hantverkscupen som blivit vida känd och mycket annat, fortsätter Stefan.

Strandstaden en resurs

Ett stort problem att brottas med handlar om samlingslokaler. Funderingar på olika lösningar finns. Bl a talas det om att bygga ut klubbhuset vid Fagervi. Det geografiska läget är dock inte särskilt centralt. Kostnadsfrågan är en annan problemfylld bit. En till- och utbyggnad kostar cirka 500 000 kr, minst och så mycket pengar snyter ingen förening ur näsan.

- Därför kastar vi blickar även åt andra håll, på andra lösningar. Kanske kan vi få utnyttja det fina klubbhuset i Strandstaden till en rimlig kostnad. Dels ligger detta centralt och dels är det ändamålsenligt för delar av vår verksamhet.
Strandstaden är en outnyttjad resurs i Fagersanna och det finns ingen anledning att den gamla järnvägen skall vara en oöverstiglig gräns, menar FIF:s nye ordförande.

Hatar att förlora

Vi kan avslutningsvis avslöja aatt Stefan Lundberg är en ambitiös och målmedveten ung företagare. Han har alltid en målsättning och han tycker om att ha många järn i elden samtidigt.
Framåt hösten fyller han 40. Att han väldigt gärna vill vinna har vi redan förstått. Antingen det gäller arbete eller fritid. Kanske är vinnarinstinkten en kvarleva från barndomen då han som liten parvel kickade boll i stövlar på Fagervis gräs.

- Förlorade han i Fia eller Monopol var det inte nådigt att vara motståndare. Då var det inte många pjäser kvar på spelborden, minns en tapper motståndare.

Hans allra största intresse är dock familjen som han älskar över allt annat på vår jord. Att han sedan gärna ställer sig vid spisen och fixar läcker mat gör honom inte mindre populär.
Om tiden räcker till är det golf som gäller. 9 i handicap. Hur många FIF:are har det?
- Han har en hyfsad drive men en sämre putt, hörde vi viskas i affären nyligen.

Ni har träffat FIF:s nye ordförande, Stefan Lundberg.

Rolf "Rållo" Ahlrik